Azokban az időkben, amikor a központi politikai akarat azt szerette volna, hogy a szocialista kultúra felé forduljanak az emberek – igaz a tinédzser lányok miniszoknyában, a fiúk farmerben, hosszú hajjal jártak és nyugati rockzenén szocializálódtak – mégis akkor lelt termékeny talajra Gyomán a konzervatív társastánc stílus. 

Azok a ’lázadó’ tinik hajlandók voltak csinos táncruhát és öltönyt venni, hogy több héten át, óráról órára, fegyelmezetten sajátítsák el a társasági táncok alapjait, a közösségi viselkedés szabályait egy diák tánciskola keretében.

Az 1972 kora tavaszán zárult tánciskola igen lelkes és vállalkozó szellemű fiataljaiból alakult meg a gyomai Katona József Művelődési Ház társastánc műkedvelő művészeti csoportja. A táncklub, mely a társastáncoknak egy, a nyugati világban már fél évszázada művelt, de itthon még nem igazán elterjedt formáját, a kifinomult versenystílus megismerését vállalta fel, nem is sikertelenül.

Az elmúlt ötven év alatt a klubunk működése a városban és környékén is népszerűvé tette a modern polgári műveltséghez kötődő társastáncokat, hagyományt teremtett a társastáncok tanulásának, hangulatot adott a táncos estélyeknek, s nem utolsó sorban országos és nemzetközi ismertséget és elismertséget szerzett Gyomaendrődnek is.

A művelődési ház fenntartásában töltött húsz év után az 1992ben létrehozott társastánc alapítvány keretében működtünk, majd a versenytánc sportággá nyilvánításakor, 2001 tavaszán önálló táncsport egyesületté alakultunk. A nyolcvanas években felvett Rumba nevet megtartva ma a klub RUMBA Táncsport Egyesület néven működik.

A klub alapító tanára Zsoldos Ildikó volt, akit rövidesen Nyíri Lajos követett s tíz évig vezette eredményesen a klubot. 1982-től Megyeri László és Megyeriné Csapó Ildikó látja el az egyesület vezető tánctréneri, illetve menedzseri feladatait.

Az első tíz év, a hőskor volt a klub életében. A szerény anyagi és működési feltételek ellenére azonban már ekkor megmutatkoztak azok az erények, amelyek ma is jellemzik a klubunk táncosait. A baráti, szinte családias légkörben komoly és célratörő munka folyt, melynek eredményét több tucat érem, országos bajnoki cím és dobogós helyezés is fémjelez.

Az országos bajnokaink sorában az elsők voltak: Megyeri László Csapó Ildikó, valamint Nyíri ZoltánSzendrei Éva táncosok.

A klubunk addig elért kiváló eredményei nem múltak el nyom nélkül a nyolcvanas évek közepére. Mind több gyermeknek tetszett meg a műfaj és egyre többen iratkoztak be a tánciskolákba, majd a táncklub utánpótlás csoportjába. Ebben az időszakban fokozott figyelmet és energiát fordítottak a formációs táncok tanítására és előadására, amelynek elismeréseként Nívó-Díjban is részesültünk.

A kilencvenes évek változásai az itt folyó szakmai munkára is pozitívan hatottak kiváló eredmények elérésére ösztönözve a fiatalokat. A 25 éves évfordulót a zsúfolásig megtelt sportcsarnokban ünnepelhettük több mint száz táncos gálaműsorában gyönyörködve.

Az ezt követő évtizedek a klubunk aranykönyvébe illő hazai és nemzetközi sikereket hoztak. Magyar Bajnokságok és rangos nemzetközi versenyek 55 érmes és 70 döntős résztvevőinek nevei sorakoznak emlékkönyvünkben.

Megyeri Csaba Varga Patrícia, Gombkötő Imre és Malina Andrea a felnőttek standard országos bajnokai.



Molnár Ádám és Paróczai Rebeka a juniorII, míg Perei Péter és Sárközi Noémi az ifjúsági bajnoki érmek mellett hazánkat képviselhették a JuniorII és Ifjúsági Latin Világbajnokságokon.

JuniorI korcsoportban a latin táncok országos bajnoki címét és nemzetközi nyílt versenyek dobogós helyezését érte el Kulik Andor és Paróczai Zsófia.

Amire a mai napig különösen büszkék, hogy gyermek párosunk, Deák András és Andor Barbara, magyar tánctörténelmet írva, elsőként jutott a legendás Blackpool Junior Dance Festival latin döntőjébe Megyeri Csaba edző felkészítésével.

A klubunk elismeréssel fogadja, hogy itthonról más városba, vagy külföldre telepedett táncosaink továbbra is megmaradtak a tánc szeretete mellett, táncosként vagy tanárként. Legyen itt példaként Palercsik Dávid története, aki évekig élt testvérvárosunkban, Schöneckben, és ottani partnerével Charis Kerstin Lässlerrel egy tucatnyi német bajnokság győztesei voltak.

 

Ez év október 29-ére tervezünk egy Jubileumi Találkozót, egy igazi, elegáns táncos bált. Szeretnék, ha a régi táncosok ismét találkozhatnának és emlékezhetnének az egykori élményekre.

A rendezvény részleteit hamarosan itt, a honlapunkon, illetve a Facebook profilunkban, a https://www.facebook.com/rumbatse internetes oldalon osztjuk majd meg.

A portál tartalmában való kereséshez adjon meg egy szót, vagy kifejezést