Kiemelt esemény

Az egyik pályázatunk lezárásoz összefoglaltuk a 2010. évi szakmai tevékenységünket. Megállapítottuk, hogy a Rumba Táncsport Egyesület 2010. évi szakmai munkáját nagymértékben befolyásolta az évről-évre nehezedő pénzügyi helyzet és az ebből egyenesen eredő művészettől és sporttól való eltávolodás. A nehezebb anyagi viszonyok és a versenytánc utáni érdeklődés csökkenése - az országos tendenciához hasonlóan nálunk is - nagymértékben rányomta bélyegét az utánpótlás nevelésre és az eredményes versenyeztetésre. A nem kedvező objektív - és néha szubjektív – okok miatt több páros is befejezte a pályafutását vagy szétvált. Az újjá alakult párok és a feltörekvő új nemzedék menedzselésére igyekeztük helyezni a fő hangsúlyt az elmúlt évben.

Mindezeken a nem túl pozitív tendenciákon túl a versenyeken mégiscsak elértünk 51 döntős helyezést, melyből 7 arany-, 14 ezüst- és 12 bronzérmes helyezés volt. Klubunk adta az elmúlt évben a gyermek korosztályú nyolctánc országos bajnokot (Szendrei Balázs és Czeglédi Renáta) a latin-amerikai táncokból. Az osztályos országos bajnokságok és Magyar Bajnokságok sorában versenyzőink további hat döntős helyezést értünk el. Szendrei Balázs és Czeglédi Renáta a válogatott keretbe jutást eldöntő Utánpótlás Válogató Országos Bajnokságon mindkét táncágból a második helyezést érték el. Ők a D osztályos standard OB-n második, míg a C osztályos latin OB-n harmadik helyezést értek el. Kulik Andor - Agárdi Fanni a C ifjúsági latin OB-n 5., Palercsik Dávid - Timár Anna a C osztályos tíztánc OB-n 6. helyezést ért el. A kontinens bajnokságokra delegálás szempontjából meghatározó fontosságú Magyar Bajnokságon junior párosunk (Deák András és Paróczai Zsófia) a dobogó közeli negyedik helyezést érte el.

Az évértékelő szerkesztett és rövidített változata a folytatásban olvasható..

Partner szervezeteinkkel, így pl. a helyi önkormányzattal, a Nemzeti Civil Alapprogrammal, a Wesselényi Sport Közalapítvánnyal, a Magyar Táncsport Szakszövetséggel, a helyi Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezettel, mint kiemelt támogatókkal, valamint további partner szervezettel hazai és nemzetközi programok megvalósítása volt a fő cél. 2010-ben ezért ismét fontos közművelődési jellegű feladat volt a városi kiemelt programokon való részvétellel a társastáncok népszerűsítése, az ifjúság bevonása a művészi alkotó munkába. A kiemelt helyi rendezvényekre (helyi kulturális és gasztronómiai fesztiválok) új tánckoreográfiák betanítása vált szükségessé. A kiemelt programok és a táncverseny szervezése érdekében többlet (helység-, hangtechnika biztosítással, reklámanyag szükséglettel és egyéb személyi jellegű) költségek fedezetének megteremtéséről is gondoskodnunk kellett.
Az eddigi hazai, és különösen nemzetközi versenyeredmények további javítása, a táncosok folyamatos fejlődése érdekében rendszeres művészeti és kapcsolódó (fizikai, technikai) felkészítő tevékenységeket kellett végezni. A folyamatos munka személyi, tárgyi és eszköz feltételeinek biztosítása stratégiai szempont volt az egyesület vezetése előtt. Az anyagi és tárgyi feltételek biztosítása mellett fokozni kívántuk a társadalmi kapcsolatokat is. Széles együttműködést kívánunk kialakítani az önkormányzattal, a társalapítványokkal, a partner egyesületekkel, a klubháznak is helyet adó művelődési központtal és más civil szervezetekkel és támogatókkal.
Szintén kiemelt feladat volt az elmúlt évben a Nemzeti Válogatott Keretbe beválogatott versenyzőink folyamatos jelenlétének biztosítása a Magyar TáncSport Szakszövetség válogatott keret edzésein és edzői továbbképzésein. Mivel ezek utazási és egyéb járulékos költségei az anyaegyesületeket terhelik az egyesületünknek erre is pótlólagos forrást kellett teremtenie.
A hazai és a nemzetközi táncsport szövetség versenynaptárára figyelemmel az elmúlt évben mintegy 17 hazai bajnokságon (OB, MB) és 9 nemzetközi táncversenyeken vettek részt a minősített versenytáncosaink. A nemzetközi élmezőnyhöz felzárkózás érdekében kiemelt figyelmet kaptak a magas osztályos táncosok és trénerek a felkészítésben és képzésben.

Az egyesület 2010 évi bevételeinek és kiadásainak fő összege közel három millió forint volt. Bevételek szerkezete: banki kamat, táncosok térítései, táncosok tagdíj befizetései, magánszemélyek hozzájárulásai, cégek támogatásai, önkormányzati támogatás, NCA működési támogatás, művészeti tevékenység bevételei, APEH 1%, Wesselényi MSKA támogatás és egyéb bevétel. Kiadások: versenyengedély kiváltás, rendezvények költségei, irodaszer, vegyes anyag, szakmai CD, DVD, bank költség, utazási költség, könyvelés, posta költség, hirdetés, reklám, MTÁSZ tagdíj, egyéb költségek, terembérlet (KJ Műv. Ház), hangosítás, video felvétel, oktatás, továbbképzés, kiküldetés és szállásdíj, honlap fenntartás. A kiadásokból legnagyobb tételek a szakmai munkához kapcsolódtak. Legnagyobb tétel a Katona József Művelődési Házban bérelt táncterem éves térítési díja, illetve a versenyekre eljutás és rendezvények költségei.

2010-ben ismét több mint két tucat (26) különböző rendező által megszervezett magyar és nemzetközi táncversenyen vettünk részt. Ebből kiemelt hazai versenyek: Kelet-Magyarországi Területi Bajnokság, Junior Magyar Bajnokság, Felnőtt Standard és Latin Magyar Bajnokságok, a D-C Osztályos Országos Bajnokságok, Utánpótlás Válogató Országos Bajnokság és a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Táncfesztivál versenyek. Nemzetközi táncversenyek: UK Open (Bournemouth, Anglia), TanzSport Weekend (Oberpullendorf, Ausztria), Fiesta IDSF Open (Szabadka, Szerbia), German Open Championships (Stuttgart, Németország), Austrian Open Championships (Bécs, Ausztria), Hajdú Open (Hajduböszörmény), Budapest IDSF Open (Budapest), Summer Dance Festival (Balatonboglár), Kistelek Open (Kistelek)

A versenyeken elértünk 51 döntős helyezést melyből 7 arany-, 14 ezüst- és 12 bronzérmes helyezés volt. Klubunk adta az elmúlt évben a gyermek korosztályú nyolctánc országos bajnokot (Szendrei Balázs és Czeglédi Renáta) a latin-amerikai táncokból.
Az osztályos országos bajnokságok és Magyar Bajnokságok sorában versenyzőink további hat döntős helyezést értek el. Szendrei Balázs és Czeglédi Renáta a válogatott keretbe jutást eldöntő Utánpótlás Válogató Országos Bajnokságon mindkét táncágból a második helyezést érték el. Ők a D osztályos standard OB-n második, míg a C osztályos latin OB-n harmadik helyezést értek el. Kulik Andor - Agárdi Fanni a C ifjúsági latin OB-n 5., Palercsik Dávid - Timár Anna a C osztályos tíztánc OB-n 6. helyezést ért el. A kontinens bajnokságokra delegálás szempontjából meghatározó fontosságú Magyar Bajnokságon junior párosunk (Deák András és Paróczai Zsófia) a dobogó közeli negyedik helyezést érte el.

A nemzetközi versenyek során májusban a Budapest IDSF Openen gyermek II latin kategóriában Szendrei Balázs és Czeglédi Renáta 1., a standard versenyben pedig 2. helyezést ért el. Július 10-én a balatonboglári Summer Dance Festivalon Palercsik Dávid és Timár Anna ifjúsági latinban 4., Megyeri Csaba és Kovács Ida felnőtt latin versenyben 7. helyezést ért el. Szeptember 18-án a Kistelek Open felnőtt latin versenyen Palercsik Dávid és Timár Anna 6., ifjúsági latinban 3. helyezést értek el. Ugyanitt ezekben a kategóriákban Kulik Andor és Agárdi Fanni 5. illetve 2. helyezést értek el. A kistelki verseny gyermekII latin versenyében Szendrei Balázs és Czeglédi Renáta 3. helyezést ért el. A külföldi nemzetközi versenyeken, március elején az Oberpullendorfi (Ausztria) DanceSport Weekend Open verseny felnőtt latin versenysorozatában Megyeri Csaba és Kovács Ida két 2. helyezést ért el. E hónap közepén a szabadkai Fiesta IDSF Openen két párosunk állhatott fel az ifjúsági latin verseny dobogójának legfelső fokára. Kulik Andor és Agárdi Fanni 2. míg Palercsik Dávid és Timár Anna 1. helyezést ért el. Ők ennek a versenynek a az ifjúsági standard mezőnyében a 3. helyezést érték el.

Két alkalommal szerveztünk hazai bemutatót. A Katona József Művelődési Házban januárban és júniusban nagy sikerű és látogatottságú félév- és évzáró bemutatókat tartottunk. A hazai bemutatkozáson túl több meghívásos fellépésre is sor került. 2010 júliusában a Körös Szögi Kistérségi Civil Napon vendégszerepeltünk nagy sikerrel. A kiemelt fellépéseken túl Gyomaendrődön és a környező településeken közel húsz alkalommal szerepeltünk különböző rendezvényen.

A táncsport tevékenység és versenyeztetés mellett nagy hangsúlyt helyez egyesületünk a közművelődéshez és hasznos szabadidő eltöltéshez kapcsolódó tevékenységre is. Óvodásoknak és kisiskolásoknak közhasznú ismereteket tartalmazó mozgásművészeti és alapfokú társastánc tanfolyamokat szerveztünk. A tizenéves és a fiatal felnőttek részére nagysikerű Salsa tanfolyam zajlott tavasszal. Az idősebb felnőtt korosztálynak egész évben senior hobby klub áll rendelkezésre. Mindhárom képzési forma segít a hasznos és kulturált szabadidő eltöltéséhez programokat nyújtani.

Az elmúlt évben három hazai tánctábort rendeztünk versenyzőinknek. Az egyhétnyi táborban napi hat órában kaptak elméleti és gyakorlati képzést, erőnléti gyakorlatokat és vezetett edzést. A klub edző-asszisztense és néhány táncos három alkalommal vett részt a nemzetközileg elismert orosz tréner, Dmitry Timokhin oktatásán. 2010-ben három párosunk volt tagja a Nemzeti Válogatott Keretnek. A keret tagjainak az elmúlt évben öt alkalommal szervezett képzést és edzést a nemzeti szövetség, amelyeken neves, nemzetközileg elismert trénerek és profi táncosok is oktattak. Pietro Braga (Olaszország), Hans Reinhard Galke (Németország), Fredi Novak (Szlovénia), Andrej Skufca (Szlovénia), Törökgyörgy Melinda (Magyarország). Az egyesület támogatásával az egyik tehetséges utánpótlás párosunk részt vehetett a sokszoros profi világbajnok Mirko Gozzoli és Edita Daunite táncoktatásán.

A klub alkalomszerűen megjelent a helyi sajtóban és a Békés Megyei Hírlapban is. A Békés Megyei Hírlapban egy alkalommal jelent meg fényképes illusztrációs cikk a színes oldalon nagy terjedelemben. A Duna Televízió Táncvarázs műsoraiban táncosaink is láthatók voltak. A helyi Video Krónika műsorában mindkét bemutató műsorunk és néhány bemutató fellépésünk (Kner Napok, Mozgáskorlátozottak jubileuma, Idősek Karácsonya) volt látható. A társastáncokat és klubunkat népszerűsítő videofilmünk és a néhány produkciónkról készült felvétel elérhető a népszerű internetes videó megosztón, a YouTubon is.

 

A portál tartalmában való kereséshez adjon meg egy szót, vagy kifejezést